AKINTI DALIŞI
Herhangi bir açık deniz dalış bölgesinde, yılın herhangi bir döneminde akıntı ile karşılaşmak mümkündür. Akıntılı ortamlarda dalıcılar, akıntıya direnç göstermek yerine akıntının gücünden faydalanabilmelidir. Akıntı dalışlarının planlanması ve su üstü kontrolü önemli birer güvenlik unsurudur. Bu kitapçıkta akıntıya neden olan çevresel ve fiziksel faktörler ile akıntı türleri, akıntı dalışında kullanılacak malzemeler, akıntı dalışının planlanması ve akıntı dalışlarında suya girme teknikleri gibi konular ayrıntılı olarak ele alınmıştır.
ARAMA KURTARMA
Sualtında bulunan bir objeyi, arayıp bularak yüzeye getirmek için, objenin şekli ile ağırlığının yanı sıra bulunduğu derinlik ve bölgenin dalış koşulları da büyük ölçüde önem taşır. Arama ve kurtarma dalış uzmanlığında gerekli becerilerin
kazanılmasını sağlamak amacıyla hazırlanan bu kılavuzda, dip yapısının arama kurtarma dalışlarına etkileri, arama kurtarma sırasında oluşabilecek tehlikeli durumlar karşısında ne gibi önlemler alınması gerektiği, arama kurtarma
dalışı öncesi planlamada dikkat edilmesi gereken unsurlar gibi bilgi ve becerilere sahip olmanın avantajları üzerinde duruluyor. Arama teknikleri ve kurtarma ekipmanları hakkında bölümler de içeren kitapta, bilgilerinizi sınayabileceğiniz
örnek sorular da yer alıyor.
BATIK DALIŞI
Batıklar birçok yönü ile her dalıcının hayalini süsler. Kimi bölgelerimizde sırf dalış amacıyla gemi, uçak batırıldığını biliyoruz. Batıklar aynı zamanda zengin bir sualtı yaşamına da ev sahipliği yaparlar. Batık dalışı uzmanlık kitabımızda doğal ve yapay batıklar, batık dalışının tekniği anlatılıyor. Batıkta veya içine girildiğinde oluşabilecek problemlere dikkat çekiliyor. Batık dalışında yön bulma konusuna yer veriliyor. Kitabın sonunda ülkemizde çok bilinen arkeolojik batıklar, dalışa açık savaş batıkları, ticari batıklar ve bunların yerleri listeleniyor.
DERİN DALIŞ
Artan derinlikle beraber dip yapısı, renkler, karşılaşabileceğiniz canlılar değişir. Bu eğitim sizin daha bilgili, daha güvenli ve daha rahat dalış yapmanızı sağlar. Derin dalış uzmanlık kitabımızda derin dalış yapmanın amaçları, derin dalış planlaması, derin dalışın teknikleri, riskleri ve derin dalışta güvenlik konuları ele alınmaktadır. Bu kitabın sonunda edindiğiniz bilgileri sınamak için örnek sorular da yer almaktadır.
GECE DALIŞI
“Hava karardıktan sonra yapılan dalış” olarak tanımlanan gece dalışı ile normal dalışlarda karşılaşamayacağınız deneyimler yaşayacaksınız. Gece dalışı uzmanlık kitabımız gece dalışında kullanılan ekipmanlar, gece dalışına hazırlanma, gece dalışının incelikleri gibi bölümlerden oluşmaktadır. 65 sayfa kuşe kağıda basılmış ve renkli fotoğraflarla desteklenmiş bu kitabın sonunda edindiğiniz bilgileri sınamak için örnek sorular da yer almaktadır.
İRTİFA DALIŞI
Ülkemiz yalnızca dalışa uygun denizlerimizle değil, dalışa uygun iç sularımızla da dalıcıları kendine çekiyor. Aynı dalış bölgelerinde sıkıldıysanız bir göl, akarsu da size uygun. Öte yandan 300 metrenin üzerinde yapılacak dalışlar irtifa dalışı olarak adlandırılıyor ve bu dalış normal dalışa göre birçok farklı hesaplamaları gerektiriyor. Bu uzmanlıkla yalnızca ülkemizin iç sularında size yepyeni bir sayfa açılmayacak, aynı zamanda kendinizi teorik olarak da geliştireceksiniz. İrtifa dalışı uzmanlık kitabımızda bu dalışlara ait fotoğraflar yer alıyor. Kitap, irtifa dalışında kullanılan ekipmanlar, eşdeğer derinlik hesaplamaları, basınç hesaplamaları, tatlı su ile tuzlu su farkları, irtifada değişen fizyolojimiz gibi alt başlıklarda oluşuyor. Her zamanki gibi kitabın sonunda kendinizi sınayabileceğiniz örnek sorular yer alıyor.
KOVUK DALIŞI
Kovuk, su altında dalıcının içine girdiğinde bile gün ışığını kaybetmediği dehlizler olarak tanımlanıyor. Normal dalışlarda göremeyeceğiniz birçok canlıyı, bu korunaklı alanlarda görebilirsiniz. Elbette kovuklara giriş, çıkış buralarda dikkat etmeniz gerekenler ayrı bir bilgi gerektiriyor. Resim ve çizimlerle desteklenmiş bu kovuk uzmanlık dalışı kitabımızda kovuk dalışında kullanılan ekipmanlar, kovuk dalışı sırasında iletişim teknikleri, kovuk dalışının nasıl planlanacağı, bu dalışın taşıdığı psikolojik özellikler ve kovuk dalışı sırasında karşılaşılacak durumlara karşı acil durum prosedürleri yer
MALZEME BİLGİSİ VE BAKIMI
Dalış malzemeleri çok pahalı. Bu kadar para ödediğimiz malzemelerin ömrünü uzatmak, her zaman yeni ve daha da önemlisi güvenli olmasını sağlamak elimizde. Bu da elbette malzememizi tanımaktan ve bakımını doğru ve düzenli yapmaktan geçiyor. Maske, palet, şnorkel, elbise, eldiven, patik, başlık, ağırlıklar, denge yeleği, regülatörler tek tek ele alınmış. Dalış tüplerinin dolumu ve bakımına ayrı bir bölüm ayrılmış. Malzemelerimizi korozyondan nasıl koruyacağımızı, korozyona karşı nasıl savaşacağımızı da bu kitabımızda bulabilirsiniz.
NİTROKS DALIŞI
Su altında güvenli olarak daha uzun süre kalmak için kullanılan nitroks ya da oksijenle zenginleştirilmiş hava dalışı uzmanlık kitabımızda nitroks ile dalış yapmanın amaçları, olası riskleri, nitroks dalışı planlanması alt başlıkları bulunmaktadır. Kuşe kağıda basılmış ve renkli fotoğraflarla desteklenmiş bu kitabın sonunda edindiğiniz bilgileri sınamak için örnek sorular ve ayrıca eşdeğer derinlik hesaplamada kullanılacak bir program içeren CD de bulunmaktadır.
OKSİJEN KULLANIMI
Bu eğitimin sonunda oksijen ve oksijen solutulması ile ilgili gerekli bilgi ve becerilerin tümünü kazanacaksınız. Yalnızca dalış sırasında karşılaştığınız durumlarda değil, normal yaşamda da oksijen solutulmasının gerekli olduğu her anda edinmiş olduğunuz bu bilgi ve beceriyi kullanabileceksiniz. Oksijen solunum ekipmanları ve oksijen uygulanması gereken durumlar hakkında ayrıntılı bilgilerin yer aldığı kitabımızın sonunda, eğitim sırasında edindiğiniz bilgileri sınayabileceğiniz örnek sorular da yer alıyor.
SU ALTI FOTOĞRAFÇILIĞI
Su altında görüntü almak kendine özgü güçlükler içermektedir. Zamanı ve mekanı donduran tek kare olarak fotoğraf, kısıtlı sürelerde bulunduğumuz su altında doğru kayıt yapıldığında tür tespitleri yapabilmemize de olanak sağlamaktadır. Bir sualtı fotoğrafçısı için iyi görüntü elde edebilmek birçok bilginin bir araya gelmesine bağlıdır. Federasyonumuzun bu kaynak kitabı bir ölçüde buna imkan sağlamaya, rehber olmaya çalışıyor.
SU ALTI VİDEOCULUĞU
Su altında başarılı video çekebilmenin ön koşulu, suyla bütünleşme derecesinde iyi bir dalıcı olmanızdan geçmektedir. Bu kitabımızda su altında video çekmenin incelikleri, kamera çekim teknikleri ve önerilerinin yanı sıra çekim sonrası işlemler ve kurgu gibi konularda da ayrıntılı bilgilere yer veriliyor. Diğer uzmanlık kitaplarında olduğu gibi bu kitabımızın sonunda da edindiğiniz bilgileri sınayabilmeniz için örnek sorular yer alıyor.
TÜP DOLDURMA
Bilgisiz biçimde tüp doldurma felaketle sonuçlanabilir. Tüp doldurma konusunda tüm bilgilerin ve dikkat edilmesi gereken hususların aktarıldığı bu kitapta, kimlerin tüp doldurabileceği, tüp doldurulacak alanların seçimi, tüp doldurma sırasında kullanılan ekipmanlar ve bunların özellikleri, kompresörler ve bunların çalışma prensipleriyle ilgili ayrıntılı bilgi, solunum havasının temizliği, filtre sistemleri, ştandro sistemi, tüpler ve bunların vanaları hakkında ayrıntılı bilgiler yer almaktadır. Tüp doldurulduktan sonra saklama ve yeniden kullanımda dikkat edilmesi gerekenler, tüp testi ve tüp kullanım bilgilerinin ne şekilde kayıt altına alınacağı da bu kitabın bölümleri arasında. Çizim ve resimlerle desteklenmiş bu kitabımızın sonunda eğitim sırasında edindiğiniz bilgilerinizi sınayacağınız örnek sorular da yer alıyor.
ÜST DÜZEY YÜZERLİLİK
Deneyimli bir dalıcı ile deneyimsiz arasındaki en önemli fark yüzerliliktir. İyi bir yüzerlilik az hava tüketmenize, daha az yorulmanıza ve her şeyden önce dalıştan çok daha fazla zevk almanıza yarayacaktır. Bu uzmanlık kitabımızda doğru ağırlık seçiminin püf noktaları yer alıyor. Sualtında dengenin en kolay nasıl sağlanabileceği anlatılıyor. Doğru duruş ve palet kullanımı da ele alınan konular arasında.
YÖN BULMA
Dalıcının sualtında yönünü bulabilmesi yaşamsal önem taşır. Bu uzmanlığın sonunda kendinize güveniniz artacak, sualtında kendinizi çok daha rahat hissedeceksiniz. Yön bulma uzmanlık kitabımızda doğal yön bulma, pusula kullanımı, bunları bir arada kullanma, özel dalışlarda yön bulma ve yön bulma aktiviteleri gibi konular ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Tamamı kuşe kağıda basılmış bu kitabın sonunda edindiğiniz bilgileri sınamak için örnek sorular da yer almaktadır.